Een Travellerspoint blog

Medellin - Salento - Silvia (Popayan)

Medellin

Na 4u wachten en 16u op een bus te zitten kwamen we dan eindelijk aan in Medellin. Een grote stad die heel de vallei bedekt en beantwoordt aan onze normen van een grote stad. Wel was het opmerkelijk dat hoe hoger je gaat, hoe meer de huisjes vervallen zijn of gebouwd zijn uit enkele golfplaten en zeilen (er is een toeristische cablecar boven deze armere wijk). Zoals het hoort hebben we de Pablo Escobar tour gedaan. Toch wel een teleurstelling voor de prijs. Een uitgebrand hoofdkwartier, zijn grafsteen en een schuilhuis kregen we te zien. Al was het wel interessant dat we vragen konden stellen aan zijn broer, Rodrigo, die de boekhouder was van het kartel en na 13jaar terug een vrij en bekeerd (beweert hij) man is.
Een uitstapje naar el Penol en Guatape is ook een must dus dat hebben we dan ook gedaan. La piedra el Penol is een gigantisch lelijk hoog rotsblok maar je krijgt er na 700trappen wel een fantastisch uitzicht voor. Guatape is het kleurrijkste dorpje ooit en mooi. Zoals je misschien kan afleiden zei deze grote stad ons niet veel maar we hebben wel genoten van de luxe in de jeugdherberg zoals warme douches, een gemeenschappelijke keuken en een filmzaal.

Salento

Een hele verademing was dan ook Salento, een rustig bergdorpje dat bestaat uit 7 horizontale en 7 verticale straten. Ook hier hadden we luxe, een zeer grote privé kamer met privé badkamer (na de dorm in Medellin zeer welkom) met warme douche, een gemeenschappelijke keuken waar er altijd koffie klaar stond van de eigen plantage. De koffieplantage hebben we dan ook vanzelfsprekend bezocht en dankzij de goede uitleg van de eigenaar kennen we nu het hele "van koffieboon planten tot kopje koffie proces". Anekdote: de hond van de eigenaar heette Ipod, zo genoemd door zijn dochters omdat hij de enige uit de familie was die geen Ipod had maar nu dus wel. Salento ligt ook vlakbij een natuurreservaat met koliebries en speciale waxpalmbomen, echt mooi! Een kolibrie op de foto krijgen was niet zo vanzelfsprekend maar het is toch gelukt dankzij de waterhuisjes aan de ingang. Daar werden we voor het entreegeld getrakteerd op agua de panela (soort thee van suikerriet) of warme chocolademelk met een stuk kaas. Vreemde combinatie die misschien wel kan slagen moest de kaas niet naar plastiek smaken :) We hebben wel enorm lekker gegeten in Salento. Eerst van onze eigen kookkunsten en erna van een kok die gespecialiseerd was in de Spaanse, Italiaanse en Indische keuken. Na al de Colombiaanse bakbananen met rijst wilden we ook eens iets anders.

Popayan en Silvia

Veel Popayan hebben we niet gezien omdat we te lang zijn blijven plakken in Silvia. Elke dinsdag is daar een markt waar Indigenas naar toekomen om hun waren te verkopen. Jammer genoeg was het niet echt aanvaard om foto's te nemen dus we hebben dit kleurrijke plaatje niet kunnen vastleggen. Maar... we hebben ons laten verleiden tot een toer waar we op een gegeven moment zelf in Indigenas kleren werden gestoken dus dan kunnen jullie je wel een idee vormen.

Geplaatst door VolgTomenRagna 11:57 Gearchiveerd in Colombia Reacties (0)

Ciudad Perdida en Parque Tayrona

We hebben weer een paar ervaringen opgedaan! Allereerst onze vijfdaagse trektocht door de jungle naar de verloren stad (indiana jones) en waarna we terecht enkele dagen hebben uitgerust in het natuurpark Tayrona.

La Ciudad Perdida

De mythische stad van Indiana Jones ligt middenin de jungle dus moesten we eerst 3dagen een pad door de jungle vinden. We hadden 2 gidsen voor een groep van 15 leuke mensen dus dan ging dat al wat vlotter. Het was slechts 48km in totaal maar we hebben toch afgezien, heel de tijd naar boven en terug naar beneden en dan terug zo´n steile helling op en..
Onze eerste dag stond vooral in het teken van `doorweekt zijn´. Eerst van het zweet, bergen beklimmen in een vochtig klimaat met een temperatuur van boven de 30C.. Twee: om af te koelen hebben we gezwommen in een natural swimming pool. Eerste gevoel van wow, dit is hier zo onwerkelijk mooi. Ook de eerste gigantisch grote spin gezien, veel minder mooi! Drie: toen we halfweg waren begon het daar te gieten, zo´n regenbuien kennen we in België toch niet. De smalle padjes veranderden al snel in riviertjes van water en rode klei waardoor naar boven, maar vooral naar beneden, nog moeizamer ging. We werden in ons eerste ´hutje´onthaald met warm eten en dat maakte veel goed. Het werd eveneens onze eerste nacht in een hangmat. Leuk om te vermelden dat we dat hebben gedaan maar het is toch niet echt een aanrader :) De tweede dag dan maar met natte kleren en soppende schoenen (er kwam zelfs zeep uit tom zijn schoenen) vertrokken. Deze keer kwamen we net voor de regen aan in ons tweede kamp en de bedjes zagen er al heel wat aanlokkelijker uit. Mag ook wel als je om 5u moet opstaan.. De derde nacht minder goed geslapen in ons tentje omdat in de tent naast de onze iemand gestoken was door een schorpioen. Geen enkel probleem in de Colombiaanse jungle, snij de staart van het beest af en smeer zijn ´bloed´over de wond. De verloren stad betraden we dan eindelijk op de vierde dag (na eerst een rivier met toch redelijke stroming over te waden en dan nog 900 a 1200 treden te beklimmen). maar het was allemaal de moeite waard! Onze colombiaanse groepsgenoot was die dag ook jarig en dus werden we getrakteerd op taart, champagne en véél Colombiaanse versies van happy birthday.

To watch out for falling coconuts is about your only concern here - Parque Tayrona

Zo zot als we zijn kwamen we nog maar pas aan in het park en besloten we een omweg te maken langs 9 verafgode stenen en een uitzichtpunt in plaats van gewoon door het natuurpark naar het strand te wandelen zoals normale mensen. Nog geen 10meter verder zien we een leguaan (die jammer genoeg niet wou blijven staan dus geen foto´s), weer 10 meter verder zien we dezelfde giftige slang als in Ciudad Perdida maar nu dan levend (Tijdens de laatste dag wou ik me bukken om een rood met zwart en wit gestreept armbandje op de grond op te rapen. Het bleek alleen een dode slang te zijn. Later werd ons verteld dat dit slangetje bijzonder giftig is en er geen antiserum voor bestaat). Hmmm, misschien niet zo´n best idee om op onze sandalen deze wandeling te doen. Wat later kwamen we nog een gigantisch grote en gele spin tegen. Het uitzichtspunt was wel adembenemend mooi (foto´s volgen). De fauna en flora was er ook wel prachtig ook al leek het soms meer op een kokosnotenkerkhof. We kampeerden in Arrecifes. De beste kamping ooit! een tent van 5 vierkante meter onder de palmbomen, de dichtsbijzijnde tent meer dan 20 meter verder, wilde paarden, een regendouche (weliswaar met koud water)... We moesten wel 10minuten wandelen naar een veilig strand waar we mochten zwemmen, maar niet geklaagd. Naast van zon, strand en zee te genieten zijn we ook naar Pueblito, een soort mini verloren stad, geklommen. De weg stond niet altijd even goed aangegeven en kwam bouldering voor tom goed van te pas maar daar was ik jammer genoeg niks mee. Pueblito was op zich niet zo spectaculair na Ciudad Perdida. We werden voor onze inspanningen beloond door een groep aapjes te mogen aanschouwen. Na 4dagen hebben we dit paradijsje achter ons gelaten en zijn we verder gereisd naar Medellin.

Geplaatst door VolgTomenRagna 19:49 Gearchiveerd in Colombia Reacties (0)

Cartagena

sunny 32 °C
Bekijk zuid-amerika op VolgTomenRagna's reiskaart.

Toch een allereerste blog! we zitten nog wel een paar uur aan deze computer om al onze foto`s (bijna 400 in 4 dagen) up te loaden. hopelijk vermindert dit wel na een tijdje of we gaan nog veel uren in een internetcafé (of in een soort GB zoals nu) mogen verslijten.. het toetsenbord is hier wel in qwerty dus wil ik me al op voorhand excuseren voor mogelijke schrijffouten.

waar te beginnen, bij het begin. onze reis van brussel naar cartagena, colombia heeft 24uur geduurd = lang! Gelukkig waren er geen vertragingen. Buiten het vlieguig vonden we direct een taxi (zonder meter) die ons aan een donker straatje dropte en zei dat hij niet door kon en dat ons hotel even verder was. Daar stonden we dan, moe in een vreemde stad waar het wordt afgeraden om 's nachts buiten te komen in een onbekende straat zonder straatplan.. Nog geen honderd meter verder vonden we ons hotel dus het viel allemaal wel mee dan :)

Dag 1: Ronddwalen in Cartagena
eerste bevindingen, het is hier bloedheet ook zonder zon. In de namiddag kwam de zon tevoorschijn en werd het nóg warmer. De oude stad is anders, druk, mooi en kleurrijk. Vanop de oude stadsomwalling kijk je dan aan tegen stralend witte wolkenkrabbers, een stad met grote verschillen.

Dag 2: boottocht naar Isla de Rosario en Playa Blanca
Oude vrouwtjes dringen hard en kruipen gemeen voor (ook al zien ze er op het eerste zicht klein en vriendelijk uit) (ik, ragna, ben zeker niet klein hier). Het mini-aquarium leek ons eerst teleurstellend maar de gigantisch grote vissen maakten alles goed. er was ook een zielige krokodil (maar groot) en veel schildpadden (mijn favorieten). Op playa blanca kregen we een lekker middagmaal voorgeschoteld: gegrilde vis, patacones (zoute bakbananenkoekjes) en kokosrijst. Tot onze teleurstelling regende het zachtjes dus het subtropisch eilandje leek al minder tropisch ondanks de palmbomen, strooien hutjes, goud strand en een warme turquoise zee. Toen de zon er terug door kwam hebben we toch een duik genomen. ZALIG

Dag 3: moddervulkaan en tocht door de mangroves
Vreemdste ervaring tot nu toe. In een soort modderberg die nog geen 20m hoog is bevindt zich het modderbad (van 500m diep, denken ze). Je staat er aan te schuiven om plaats te mogen nemen tussen de andere 20, 30 mensen (te veel voor zo´n badje), dan mag je er eindelijk in en kan je eigenlijk niets meer doen. je dobbert rond tussen andere mensen, bewegen gaat amper, om je te verplaatsen duwen ze jou verder. je geraakt ook niet dieper dan borsthoogte vanaf je probeert te bewegen kom je naar boven, verlies je controle en spatter je andere mensen onder met je voeten. Het lijkt misschien niet zo uit de beschrijving, maar het was best wel plezant :) De modder kon je er af spoelen in de laguna. met behulp van oude vrouwtjes word je gewassen. zit je daar op een gegeven moment in je blootje. nooit gedacht dat we uitgekleed gingen worden door een bommaatje :)
´s middags kregen we dan weer een lekkere lunch aangeboden op het strand (vegi voor ragna! jeej) en konden we vissers bezig zien. Hoe ze een rog doden ga ik niet beschrijven voor de gevoelige lezers (tom heeft het me verteld, kijken lukte niet)
per kanootje waar water langzaam in lekte begonnen we aan onze tocht door de mangrove. Verbazend stil en zo mooi. iets minder, af en toe stinkt het er naar rotte eieren.
`s avonds worstelde tom met een blikje vis en een zakmes (hadden we niets beters liggen papa?) en deed ik ondertussen de was en de plas. de modder uit mijn wit-rode bikini krijgen was een hele uitdaging die dan ook gefaald is. Tevens alle geurtjes uit de kleren krijgen is ook geen evidentie. Tips zijn welkom!

Dag 4: ronddwalen in Cartagena
Nu een meer uitgestipelde route langs alle bezienswaardigheden in cartagena gevolgd met als belangrijke stop onze favoriete bakker én sapjesbar (1,25euro voor versgeperste fruitsapjes). we hebben de exotische cucuraba, tomate de arbol en milo (wat op chocolademilkshake leek) al geprobeerd. nog veel meer onbekend en lekkers op het lijstje.

voor zover deze blog, hopelijk zijn de foto´s ondertussen al bijna geupload en kunnen we ook al wat laten zien

´zonnige´ groetjes

Geplaatst door VolgTomenRagna 14:45 Gearchiveerd in Colombia Reacties (0)

(Berichten 16 - 18 uit 18) « Pagina 1 [2]